Stan haalt één uur langere ligtijd bij zijn koeien door regeneratief grazen  

De 120 melkkoeien van Stan Bosman weiden op een klein oppervlakte in opvallend lang gras. Een niet-alledaags gezicht, met veel voordelen voor koe, bodem en boer. “Het ruw eiwitgehalte is lager, ik zie een intensieve beworteling en door het langere gras krijgt de koe bij elke hap meer gras binnen, dus er is meer tijd om te liggen”, vertelt Bosman enthousiast. “Al gaat het nog wel met vallen en opstaan”, zegt hij er gelijk maar bij. In dit artikel deelt de fanatieke ondernemer zijn ervaringen graag met je.

“Ik ben echt fan van bovengrond mest toedienen”, gooit Stan er gelijk maar in. Daarom heeft hij de volle focus op weidegang. Ondanks dat hij een melkstal daar beter bij vindt passen, heeft hij door schouderklachten gekozen voor een melkrobot. “Maar dan wel met een lage bezetting, om veel te kunnen weiden”, legt Stan uit, die met een MIone met één arm en drie boxen werkt voor zijn 120 melkkoeien. Bosman heeft 40 hectare kruidenrijk grasland en 10 ha grasklaver in gebruik. Met sensoren monitort hij de exacte uren weidegang per koe. Vorig jaar tikte Bosman de 1.800 uur aan, waarbij hij werkte volgens het systeem van Nieuw Nederlands Weiden, met elke dag een nieuw perceel. “Dit jaar weid ik intensiever in langer gras en met kleinere percelen. Ik schaar in op ongeveer 2.500 kilo droge stof. De koeien krijgen twee keer per dag een nieuwe stuk gras”, legt Stan uit, die gelijk toegeeft dat dit met vallen en opstaan gaat. “Met dit systeem van regeneratief grazen is het ruw eiwitgehalte in het gras lager, wat mij goed past. Daarnaast krijgt de koe door het langere gras bij elke hap meer gras binnen, dus er is meer tijd om te liggen”, vertelt de ondernemer, die ook daadwerkelijk een uur langere ligtijd ziet bij dit beweidingssysteem. Lees hier meer over regeneratief grazen.

Intensieve beworteling door regeneratief grazen

“Het basisgedrag van de koe is naar de achterkant van het perceel lopen en dan naar voren toe weiden”, legt Stan uit. Zijn percelen heeft hij daarom ingericht op deze gewoonte van de koe. “Ik maak een kavelpad naar achteren en geef twee keer per dag een stuk gras naar voren erbij.” Dankzij de tijdklok ligt er om 10.00 uur en 22.00 uur verse mais en brok klaar op de voerband in de stal, waar de koeien graag even voor uit de wei én naar de robot komen. Ondertussen verzet Stan de draad. “Ook al is het 38 graden, de koeien zetten de kop aan de grond en beginnen te weiden”, merkt Stan, die ook ziet dat zijn percelen egaler zijn afgevreten bij dit weidesysteem. Al waarschuwt hij ook gelijk dat dat het geen strakke grasmat is. “Je moet wel anders leren kijken naar je gras. Als je ziet wat er onder de grond gebeurt en hoe intensief de beworteling is, daar word ik wel gelukkig van.” Met de melkproductie die nu op 9.200 kilo melk ligt is Stan nog niet helemaal tevreden, hij verwacht dat daar nog meer te halen valt. Daarbij leert Stan ook graag van én met anderen. Daarom is hij ook deelnemer aan verschillende projecten zoals het Netwerk Praktijkbedrijven en Resilience For Dairy én welverdiend winnaar van de Dutch Dairy Challenge 2024.

In deze podcastaflevering vertelt je Stan meer over zijn manier van beweiden.

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *